03 marca 2025

Warsztaty z pizzy 

dostępne cały rok 

Stacjonarnie lub wyjazdowo

pizza with green and red vegetable on white ceramic plate

Opis

Zapraszamy na warsztaty pizzy,
podczas których poznacie tajniki wyrabiania idealnego włoskiego ciasta, doboru składników i technik pieczenia. Dowiesz się, czym różni się pizza klasyczna od neapolitańskiej oraz posmakujesz każdej z nich. 

 

round cooked pizza

Nauczę każdego – od najmłodszych przedszkolaków po dorosłych miłośników pizzy – jak zrobić idealną włoską pizzę! Bez względu na wiek, każdy uczestnik dowie się, jak przygotować ciasto, dobrać składniki i upiec pizzę jak z prawdziwej pizzerii. Poniżej znajdziesz program warsztatów z przybliżonymi czasami – mogą się one różnić w zależności od wieku i zaangażowania uczestników. Najważniejsze jest, aby każdy dobrze się bawił i nauczył sztuki wypieku pizzy!

Program warsztatów

10 - 30 min

1

Część teoretyczna

Historia i rodzaje pizzy – Neapolitańska, rzymska, klasyczna, a może na zakwasie? Omówienie różnych stylów pizzy i ich charakterystyki.

Mąka, woda, drożdże, sól – fundamenty dobrego ciasta – Jakie składniki wybrać i dlaczego mają znaczenie? 

Fermentacja i dojrzewanie ciasta – Klucz do perfekcyjnej struktury. 

Techniki wyrabiania ciasta – Hydratacja, autoliza, wyrabianie ręczne vs. mechaniczne. 

Rodzaje pieców i sposoby wypieku – Jak upiec pizzę w piekarniku domowym, w piecu opalanym drewnem czy gazowym? 

Sosy i dodatki – Jakie składniki podkreślają smak pizzy, a czego unikać?

40 - 90 min

2

Część praktyczna

Przygotowanie ciasta – Samodzielne wyrabianie ciasta według omówionych zasad. 

Formowanie kul i pierwsza fermentacja – Nauka kształtowania i odpoczynku ciasta. 

Ręczne rozciąganie ciasta – Techniki pracy z ciastem bez wałka. 

Przygotowanie sosu i dobór dodatków – Każdy uczestnik komponuje swoją pizzę. 

Wypiek pizzy – Pieczenie w różnych warunkach, omówienie efektów. Degustacja i analiza – Wspólna degustacja wypieków, omówienie błędów i sposobów na jeszcze lepszą pizzę.

10 - 20 min

3

Degustacja

Podczas warsztatów nie tylko przygotujesz własną pizzę, ale także spróbujesz wyjątkowych wypieków przygotowanych przeze mnie. Na poczęstunek serwuję pizze w różnych stylach – od klasycznej Margherity po bardziej autorskie kompozycje. To świetna okazja, aby porównać smaki, poznać różne techniki wypieku i odkryć nowe inspiracje. Smacznego! 

Zobacz inne

Kontakt

Twarda, Szkolna 17 

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.